Категорії британських віз для короткострокового перебування в країні


Всі існуючі типи британських віз можна розділити на імміграційні і неімміграційні.
Імміграційні візи передбачають проживання на території Великобританії і потенційне отримання британського громадянства. Хочу запропонувати пройти навчання MSM

Неимиграционные візи виходять для перебування на території країни. Категорія неімміграційної візи залежить від мети поїздки: навчання, робота, відвідування знайомих, пересадка і так далі. Саме про неімміграційних віз піде мова в даному матеріалі.

Standard Visitor visa
Стандартна віза відвідувача Великобританії

З недавніх пір класифікація британських віз сильно спростилася. Сьогодні найбільш поширеним типом візи є стандартна віза відвідувача. Претендувати на неї можуть заявники, які вирушають у Великобританію з наступними цілями:

туризм
відвідування друзів чи родичів
бізнес (ділові зустрічі, конференції тощо)
участь у спортивних змаганнях чи заходах, пов’язаних з мистецтвом
лікування
Віза відвідувача видається терміном на півроку, два роки, 5 або 10 років. Незалежно від тривалості, стандартна віза відвідувача є мультівізи, тобто з нею ви можете в’їжджати в країну багаторазово. При повторному відвідуванні країни варто враховувати регламент. Читайте докладніше про правила дії британської візи.

Short-term study visa
Віза для короткострокового навчання у Великобританії

Дана категорія британських віз призначена для заявників, які їдуть до Великобританії для короткострокового навчання, наприклад, у школі англійської мови, в дитячому мовному таборі і т. д.

Строк дії короткострокової навчальної візи — 6 місяців. Якщо ви старше 16 років і хочете вчитися більше півроку, ви можете претендувати на візу на 11 місяців. Якщо термін вашого навчання більше року, то по закінченні терміну дії 6 – або 11-місячної візи вам доведеться повернутися в рідну країну і отримати візу заново.

Британська віза для короткострокового навчання є мультівізи. Однак варто враховувати, що для повторного відвідування країни по даній візі метою вашого другого візиту також має бути навчання. Перетнути британську кордон з метою туризму або відвідування родичів з навчальної візою ви не зможете.

Transit visa
Британська транзитна віза

Даний тип візи в Великобританію оформлюється у випадку, якщо ви здійснюєте переліт з пересадкою в одному з аеропортів Великобританії. Існує два підвиди транзитних віз:

Direct Airside Transit visa — транзитна віза повітряної зони — для пересадок тривалістю до 24 годин без перетину кордону і без права залишати аеропорт
Visitor in Transit visa — віза транзитного відвідувача — для пересадок тривалістю до 48 годин з можливістю перетнути кордон і вийти за межі аеропорту.
Вам не знадобиться транзитна віза, якщо у вашому закордонному паспорті є Standard Visitor visa або Marriage Visitor visa.

Marriage Visitor visa
Візи для укладення шлюбу на території Великобританії

Такі візи також називають візами нареченого або нареченої. Вони дозволяють власникові відвідати територію Сполученого Королівства для укладення шлюбу та проведення церемонії. Віза видається строком на 6 місяців, дає право багаторазового в’їзду, проте не передбачає подальше перебування в країні.

Для отримання шлюбної візи необхідно документально підтвердити свій намір зареєструвати стосунки.

Permitted Paid Engagement visa
Віза для короткострокової оплачуваної роботи у Великобританії

Даний вид британських віз розрахований на іноземних громадян старше 18 років, запрошених в країну з метою роботи. Володар такої візи може знаходитися і працювати на території Великобританії протягом одного місяця.

Ключовий документ претендента на візу для короткострокової роботи — запрошення від британської організації з докладним описом послуг працівником послуг і обсягом заробітної плати. Також необхідно надати документи, що підтверджують ваш досвід і навички для роботи на заявленій позиції.

Parent of a Tier 4 child visa
Віза для батьків, чиї діти навчаються у Великобританії

Якщо ваша дитина проходить навчання в британській школі, то для його супроводу та/або відвідування ви можете отримати спеціальну візу. Ця категорія віз видається строком на 6 або 12 місяців. Після закінчення терміну дії візу можна продовжувати до моменту досягнення дитиною віку 12 років.